sâmbătă, 8 august 2015

Prima ţară din lume care interzice vânzarea de maşini noi diesel şi pe benzină


Norvegia continuă să avanseze din punctul de vedere al adopţiei maşinilor electrice. Cea mai evoluată ţară la acest capitol anunţă o ţintă foarte curajoasă: nicio maşină cu motor termic la vânzare în showroom-uri în 2025, scrieautomarket.ro.

Norvegia ne-a obişnuit deja cu veşti mai mult decât interesante la capitolul maşini electrice, deci ţara în care se vinde o maşină cu emisii zero la fiecare trei maşini cu motoare clasice nu ne mai poate surprinde la multe capitole. Şi totuşi, ultimele informaţii venite dinspre oficialii de rang înalt de la conducerea statului scandinav ne dezvăluie un peisaj auto care tinde spre perfecţiune ecologică.
Conform declaraţiilor unuia dintre membrii Parlamentului norvegian, Ola Elvestuen, care conduce de asemenea Comitetul de Energie şi Mediu din Norvegia, statul nordic se pregăteşte încet, dar sigur de o revoluţie ecologică. Astfel, o serie de reguli care urmează să fie impuse în Norvegia vor interzice vânzarea maşinilor noi pe benzină sau diesel până în 2025.
Regulile vor fi impuse treptat şi vor acoperi pe rând toate zonele industriale sau de business care depind de transportul cu automobile. Conform programului stabilit, planul va începe să fie implementat încă din acest an, când toate vehiculele cumpărate de autorităţi vor trebui să fie electrice. Transportul în comun pe roţi din Norvegia se va alinia şi el complet la standardele cu emisii zero până în 2020, iar taxiurile vor fi şi ele full-electrice până în 2022. Ultima barieră, achiziţia personală de maşini exclusiv electrice, va intra în vigoare în 2025.

Norvegia este cea mai avansată ţară din lume la capitolul electrificarea parcului auto. Prin dezvoltarea continuă a infrastructurii şi printr-o serie de bonusuri acordate cumpărătorilor acestui tip de maşini, statul scandinav a ajuns în ultimii trei ani un adevărat paradis al maşinilor electrice, modele precujm Volkswagen e-Golf, Tesla Model S sau Nissan Leaf fiind apariţii uzuale în peisajul auto al oraşelor din Norvegia.

Niciun comentariu: