luni, 25 noiembrie 2013

Atenție șoferi! Echipați-vă corespunzător mașinile pentru iarnă

În legătură cu avertizarea de cod galben emisă de Serviciul Hidrometeorologic de Stat, care prognozează pentru această săptămână răcirea bruscă a vremii și precipitații sub formă de ninsoare, Inspectoratul Naţional de Patrulare recomandă tuturor conducătorilor auto să-şi echipeze mijloacele de transport cu pneuri destinate exploatării în sezonul de iarnă.

Atunci când carosabilul este acoperit de zăpadă, gheaţă sau polei, autovehiculele necesită echiparea obligatorie cu anvelope pe care este prezent marcajul „M + S”, „M.S.” sau „M & S”. Precizăm că este interzisă exploatarea vehiculelor în cazul în care anvelopele nu au protectorul destinat pentru exploatarea pe timp de iarnă sau în cazul în care pe pneurile roţilor de tracţiune nu sunt instalate lanţuri antiderapante confecţionate industrial pentru acest scop.
Inspectoratul Național de Patrulare atenționează că ignorarea acestei prevederi atrage după sine răspunderea contravenţională, care prevede o amendă de la 5 la 10 unităţi convenţionale, adică de la 100 la 200 de lei.
Inspectoratul Naţional de Patrulare recomandă tuturor conducătorilor auto, pentru a nu fi surprinşi de condiţiile rutiere nefavorabile, să-și echipeze automobilele din timp cu anvelope de iarnă, lanțuri antiderapante, lopată și săculeț cu nisip.

În același timp, în timpul călătoriei șoferii trebuie să păstreze în mers o distanță de siguranță față de vehiculele din față, să nu acționeze brusc mecanismele de direcție și frânare și să utilizeze cu precădere frâna de motor, mai ales pe sectoarele de drum cu carosabil alunecos. Pietonii sunt rugați să respecte regulile de circulație, să traverseze drumul doar în locurile premise și să se asigure că o fac de fiecare dată în siguranță.

Niciun comentariu: