luni, 23 aprilie 2012

500.000 de euro pentru masinile noi ale demnitarilor! Cu ce se vor plimba Filat, Lupu sau Timofti


Dupa ce si-au marit salariile, demnitarii isi cumpara masini noi. Este vorba de trei limuzine destinate presedintelui, sefului legislativului si premierului. Autoritatile tin in taina costul automobilelor, dar catalogul de preturi al dealerului arata ca in total s-ar cheltui cam jumatate de milion de euro.
Achizitia are loc in conditiile in care guvernul a anuntat in repetate randuri ca bugetul pentru acest an va fi unul auster.

Demnitarii au decis sa-si cumpere masini noi pentru ca cele cu care se plimba acum ar fi vechi si le-ar pune viata in pericol. Seful serviciului protectie si paza de stat, Igor Bodorin, sustine ca initiativa ii apartine.

Acum presedintele si seful legislativului se plimba cu cate un Mercedes. Premierul Vlad Filat are doua masini de serviciu - un Mercedes si o masina de teren. Desi este seful executivului, Vlad Filat s-a aratat surprins ca in curand la scara il va astepta un automobil nou. 

Cele trei masini destinate presedintelui, sefului legislativului si premierului urmeaza sa ajunga in garajul SPP la inceputul lunii iunie. Pretul lor este tinut deocamdata in secret. 

Potrivit catalogului de preturi, o astfel de masina costa in jur de 130 de mii de euro – asa ca in total se vor plati aproape 400 de mii de euro. Banii sunt cheltuiti din bugetul SPPS pentru anul 2012 si au fost alocati de Ministerul Finantelor. Ministrul Negruta nu-si aminteste insa.

Tranzactia are loc in  conditiile in care guvernul Filat a anuntat ca bugetul pentru 2012 este unul auster. Invocand conditii impuse de FMI, guvernul a renuntat sa majoreze salariile profesorilor, iar de pe 1 aprilie, de exemplu, au fost anulate  compensatiile nominale pentru unele categorii de beneficiari. Decizia guvernului de a aloca bani pentru masini noi este criticata de unii deputati.

Acum o saptamana, Parlamentul a majorat  salariile functionarilor. Retributia presedintelui, a premierului, a presedintelui parlamentului si a primarului capitalei a crescut in medie cu o treime. Astfel, cel mai mare salariu ajunge la 15 mii de lei.

Sursa: www.inprofunzime.md

Niciun comentariu: