miercuri, 21 aprilie 2010

Vreau sa-mi aduc o masina din Germania. Am nevoie de sfaturi


Intentionez sa-mi procur o masina auto la mina a doua. De paste voi avea drum in Europa, iar inapoi vreau sa vin cu masina aleasa. Imi puteti sugera niste sfaturi? Va multumesc anticipat.

1. Pai ce sfaturi, alege masina ca calitate-pret sa fie cit mai perfect, nu mai veche de 7 ani, respectiv 10 ani categoria marfara, perfectezi actele de vinzare-cumparare, platesti autobandul,devamarea la R.M in dependenta de capacitate cilindrica, anii, combustibil, mai departe e mai simplu.

2. Pieţele din ţările Uniunii Europene sunt deschise cumpărătorilor de maşini la mâna a doua care vin din Europa de Est. Aceste maşini sunt vândute, de regulă, la „Autohaus”-uri (pieţe de maşini).

Formalităţile sunt simple: cumperi maşina şi obţii de la proprietarii „Autohaus”-urilor actele maşinii şi cele care atestă că maşina a fost scoasă din evidenţă. După care trebuie să cumperi asigurarea auto (cartea verde) care variază de la 50 până la 120 de euro, în funcţie de preţurile practicate de agentul de asigurări. Procedurile de cumpărare se încheie odată cu obţinerea numerelor temporare de înmatriculare – numere de tranzit. Preţul acestora variază între 40-50 de euro.

Drumul din Germania până în Republica Moldova poate să coste între 200 şi 300 de euro, în funcţie de consumul de carburanţi al maşinii. După care urmează cheltuielile ce ţin de înmatricularea autoturismului în Republica Moldova.

Conform extrasului din anexa “Mărfurile supuse accizelor” a Titlului IV „Înregistrarea Subiecţilor Impunerii. Evidenţa mărfurilor supuse accizelor ce se expediază (se transportă).Declararea Achitării Accizelor” al Codului Fiscal, conform Legii nr. 1163-XIII din 24.04.97 şi Anexei nr.2 la Legea cu privire la tariful vamal, pentru importul de autovehicule sunt achitate următoarele taxe: accizul, taxa pentru eliberarea adeverinţei pentru înregistrarea mijlocului de transport şi taxa pentru vămuirea mărfurilor plasate în regim de import.

Extras din anexa “Mărfurile supuse accizelor” a Titlului IV al Codului Fiscal

Poziţia tarifară Denumirea mărfii Unitatea de măsură Cota accizului
8703 Autoturisme şi alte autovehicule, în principal concepute pentru transportul persoanelor (altele decât cele de la poziţia tarifară 8702), inclusiv maşinile de tipul "break" şi maşinile de curse
Alte vehicule cu motor cu piston alternativ cu aprindere prin scânteie:
870321 Cu capacitatea cilindrică de maximum 1000 cm cubi cm cubi 0,30 euro
870322 Cu capacitatea cilindrică de peste 1000 cm cubi, dar de maximum 1500 cm cubi cm cubi 0,40 euro
870323 Cu capacitatea cilindrică de peste 1500 cm cubi, dar de maximum 2000 cm cubi cm cubi 0,60 euro
Cu capacitatea cilindrică de peste 2000 cm cubi, dar de maximum 3000 cm cubi cm cubi 1,00 euro
870324 Cu capacitatea cilindrică de peste 3000 cm cubi cm cubi 1,60 euro
Autoturisme cu motor cu piston prin aprindere prin compresie (diesel sau semi-diesel):
870331 Cu capacitatea cilindrică de maximum 1500 cm cubi cm cubi 0,40 euro
870332 Cu capacitatea cilindrică de peste 1500 cm cubi, dar de maximum 2500 cm cubi cm cubi 1,00 euro
870333 Cu capacitatea cilindrică de peste 2500 cm cubi cm cubi 1,60 euro

Astfel, dacă motorul unei maşini importate are un volum de 5 litri, plata accizului va constitui 8 000 de euro.

Pentru autoturismele cu motoare diesel accizele sunt mult mai mari.

Valoarea accizelor variază în funcţie de vechimea maşinii. Dacă maşina are o vechime de peste trei ani, atunci valoarea accizelor este mai mare cu 0,04 euro pentru fiecare centimetru cub.

Cota accizelor se majorează pentru autoturismele cu termenul de exploatare:
de la 3 la 5 ani cu 0,02 euro pentru fiecare cm3;
de la 5 la 7 ani cu 0,03 euro pentru fiecare cm3।


Eliberarea adeverinţei pentru înregistrarea mijlocului de transport, a caroseriei sau a motorului, introduse pe teritoriul Republicii Moldova (chiar şi provizoriu), pasibile înregistrării în subdiviziunile structurale subordonate Ministerului Dezvoltării Informaţionale, costă 7 euro. Conform legii cu privire la tariful vamal la importul unui autoturism, trebuie achitată şi o taxă pentru vămuirea mărfurilor plasate în regim de import, care constituie 0,4% din valoarea autoturismului. Valoarea acestei taxe nu trebuie să depăşească 1800 de euro.

Singur să procuri o maşină de peste hotare este riscand.
Chiar si in Germania sunt smecheri। AI grija.

Sursa: www.dejure.md/

Un comentariu:

Mathilda spunea...

Sunt si eu in aproximativ aceeasi situatie, doar ca masina mea are un motor diesel si am inteles ca valoarea accizelor e cu mult mai mare in cazul acesta. Ar putea sa-mi spuna si mie cineva aproximativ cat ma costa? (motorul e de 2.0). Va multumesc.