vineri, 8 august 2014

Shenzen, China: Șoferii care abuzează de faza lungă sunt pedepsiţi de poliţie cu aceeaşi monedă


Autorităţile din Shenzen au decis să pedepsească şoferii care uită să treacă de la faza de drum la faza de întâlnire sau o folosesc pe aceasta din urmă ca să intimideze alţi participanţi la trafic prin cinci minute de privire forţată a farurilor aprinse ale maşinii de poliţie, scrie automarket.ro.

Orbirea temporară a altor şoferi cu faza de drum nu este o noutate în cei peste 100 de ani de existenţă ai automobilului, dar autorităţile din Shenzen, China, s-au săturat de această practică nerespectuoasă şi au introdus o pedeapsă pe măsura faptei, pe lângă amenda aferentă.
Şoferii care sunt prinşi că deranjează alţi participanţi la trafic cu faza de drum (cunoscută în popor şi sub numele de ”faza lungă”) sunt invitaţi să privească preţ de cinci minute farurile maşinii de poliţie cu acest mod activat. Bineînţeles, există şi posibilitatea refuzlui, dar aceasta implciă ridicarea permisului de conducere şi confiscarea maşinii respective, pe lângp o amendă.
Noua practică a politiştilor din Shenzen nu a trecut neobservată şi a atras critici din partea internauţilor, cu toate că unii se declară în favoarea acestei soluţii. În cadrul reţelei sociale Weibo, versiunea chinezească a Twitter-ului, sunt explicate motivele pentru care această pedeapsă nu este corectă faţă de şoferii respectivi.

Criticii spun că expunerea la faza de drum a unui vehicul de la o distanţă atât de apropiată este periculoasă pentru vederea şoferului, existând riscul unor daune permanente pentru simţul său vizual, precum şi posibilitatea obosirii temporare a ochilor acestuia, ceea ce ar creşte pericolele rutiere pe măsură ce proaspăt pedepsitul şofer pleacă din nou la drum, ridicând posibilitatea unor accidente cauzate de faptul că acesta nu va putea să observe obstacolele în întuneric.
În prima seară de aplicare a noii pedepse, 61 de şoferi au fost prinşi folosind incorect faza de drum, amendaţi contravenţional şi obligaţi să privească faza lungă a farurilor care echipează maşina de poliţie. Măsura este experimentală pentru a descoperi efectele sale asupra comportamentului şoferilor şi a fost anunţată cu patru zile înainte de a fi introdusă.

Niciun comentariu: