vineri, 8 august 2014

TOP 10 țări cu cel mai mare număr de mașini la 1000 de locuitori


Monaco, Liechtenshtein și Statele Unite ale Americii sunt țările cu cele mai multe autoturisme la 1000 de locuitori. Datele statistice arată că în țările în care cheltuielile de consum ale populației sunt mai mari, există tendința ca și numărul de autoturisme deținute în proprietate să fie mai mare. 

Astfel, în SUA consumul populației atinge circa 31 de mii de dolari pe cap de locuitor, Islanda și Luxemburg – țări în care cheltuielile anuale ale unui locuitor constituie în medie circa 28 mii dolari SUA, Australia – 22 mii dolari SUA, Noua Zeelandă și Italia – circa 17 mii dolari SUA.
În Republica Moldova, la 1000 de locuitori revin 177 de autoturisme, aceasta însemnând un raport de șase persoane la o mașină. „Comparativ cu alte țări din lume, acest indicator este unul modest. Totuși, luând în considerație nivelul de trai al populației din Republica Moldova în raport cu alte state, reiese că deținem mai multe mașini decât ne permite buzunarul”, susține analistul economic Daniela Dermengi în cadrul unei analize realizate pentru Agora
În anul 2013, cheltuielile anuale de consum  pe cap de locuitor au constituit în Moldova circa 1015 dolari SUA, ceea ce înseamnă sub media înregistrată de țările cu venituri mici și medii. Totodată, datele Băncii Mondiale arată că în țara noastră numărul de autoturisme ce revine la 1000 de locuitori este de aproape 3 ori mai mare decât media pe grupul țărilor cu venituri mici și medii. 

Niciun comentariu: