vineri, 6 martie 2015

SCANDAL: Sute de maşini cu numere de înmatriculare false care circulă prin Chișinău


Sute de mașini cu numere de înmatriculare false ori demult scoase din evidență circulă pe străzile Capitalei. Reprezentanții Centrului de Supraveghere a Traficului Auto sunt îngrijoraţi de situație şi spun că automobilele cu numere false pot fi folosite la comiterea infracţiunilor.

După aplicarea amenzilor de către Centrul Unic de Monitorizare a Traficului Auto, a ieşit la iveală un fenomen periculos. Camerele video au depistat 800 de autoturisme cu numere de înmatriculare care, pur și simplu, nu figureaza în baza de date.
"Suspectăm că sunt numere de înmatriculare ale mașinilor care nu figurează în baza de date, dar sunt folosite ilegal. Unii șoferi pot chiar să nu știe că aceleași numere de înmatriculare sunt utilizate și de alții. Lucrăm în felul următor: camera de supraveghere înregistrează numărul, iar baza de date arată că acest număr nu are asigurare obligatorie. Încercăm să aflăm cine este proprietarul și descoperim că acest număr nu aparține nimănui. El nu există în baza de date. Au fost situații când aceste numere erau utilizate și de funcționari publici", a mărturisit șeful Direcției Tehnologii Informaționale a MAI, Dan Chirița.
Astfel de maşini sunt anunțate în căutare de către Ministerul de Interne, iar cinci au şi fost reținute.
"Un asemenea șofer poate provoca un accident și să fugă de la fața locului. Sau poate să participe în furturi sau alte infracțiuni. "
"Desigur că e periculos. A omorât un om și a dispărut. Și pot să-l caute... "
Numerele de înmatriculare sunt eliberate doar de către întreprinderea de stat Registru. De restabilirea sau reparația plăcuțelor se ocupă însă şi companii particulare.
Reprezentanţii acestora spun că activează în strictă conformitate cu legislaţia:
"Dacă ați pierdut numărul sau a fost furat, noi solicităm un act de la poliție. Iar dacă e vechi și deteriorat și trebuie restabilit, atunci cerem și numărul, și pașaportul tehnic."
Șoferii care circulă cu plăcuțe de înmatriculare false riscă amendă de până la 1000 de lei și privarea de dreptul de a conduce mașina pe un termen de un an.
Sursa: http://www.publika.md/

Niciun comentariu: