sâmbătă, 25 septembrie 2010

Ai fi dispus să achiţi 1-4 lei pe oră pentru un loc de parcare? Taxa pentru parcaje ar putea fi reintrodusă


Plata pentru parcarea maşinilor ar putea fi reintrodusă în urma unei decizii a Consiliului municipal Chişinău. Anunţul a fost făcut astăzi, 21 septembrie, de către viceprimarul Vlad Coteţ în cadrul unei mese rotunde de la Primărie - „Fluidizarea transportului urban: probleme şi soluţii.”

În cadrul mesei rotunde, preşedintele Mişcării Ecologiste din Moldova, Vladimir Garaba, a prezentat un studiu social, care demonstrează că cetăţenii ar fi dispuşi să plătească pentru locurile de parcaj. Cei mai mulţi - 26,1% sunt de părerea că plata pentru parcarea maşinilor trebuie să fie instituită doar în cele mai aglomerate locuri; 24,8% doar în centrul capitalei; 23,6% consideră că peste tot, restul sunt fie împotriva, fie indecişi.

Potrivit respondenţilor, taxa rezonabilă pentru parcare, pe care sunt dispuşi să o plătească, este de 1-4 lei pentru o oră.

Totodată, majoritatea oamenilor chestionaţi, 48,9% sunt de părerea că trebuie să fie introdusă şi taxa auto pentru oficii.

De asemenea, locuitorii Chişinăului se arată deranjaţi de maşinile parcate pe trotuare şi gazonul verde şi doar 11% sunt împotriva maşinilor parcate în curte. Şoferii, însă, sunt de părere că cele mai grave probleme sunt ambuteiajele, insuficieţa locurilor de parcere pe timp de noapte şi de zi.

"Nu înţeleg de ce până acum nu a fost introdusă taxa pentru parcaje, nicăieri în Europa nu o să întâlneşti asemenea situaţie. Bugetul municipiului pierde astfel zeci de milioane de lei, care ar putea fi folosiţi pentru amenajarea noilor zone de parcare", a subliniat Vladimir Garaba, care a mai propus ca Primăria să selecteze unul sau mai mulţi agenţi economici care să perceapă taxa pentru parcare, taxă stabilită de către autorităţile locale.

La rândul său, viceprimarul Vlad Coteţ a menţionat că o asemenea decizie ar putea fi luată în viitorul apropiat în cadrul unei şedinţe CMC.

Sursa: UNIMEDIA
Reporter: Cristina Buzovschi

Niciun comentariu: