miercuri, 17 septembrie 2014

Ford dezvoltă un sistem care opreşte maşina în siguranţă dacă şoferul suferă un infarct


Sistemele de siguranţă evoluează constant, iar în ultimii ani am asistat la o explozie a numărului de pachete de asistenţă pe care fiecare dintre noi le poate comanda pe viitoarea maşină, scrie automarket.ro.

Mai mult, unele sisteme de siguranţă activă sau pasivă au migrat dinspre segmentele superioare spre cele inferioare, funcţii precum avertizarea de unghi mort, avertizarea la părăsirea benzii, Bird's Eye View (vederea de sus a maşinii la manevrele de parcare) şi nu numai fiind disponibile pe modele accesibile din clasa compactă şi chiar subcompactă. În aceste condiţii, nu mai miră pe nimeni apariţia unor pachete de siguranţă la care niciun şofer nu s-ar fi gândit acum câţiva ani. Iar scaunul de şofer care detectează stopul cardiac este ultimul dintre exemplele care pot fi oferite în acest sens.
Scaunul care detectează infarctul este dezvoltat de Ford şi utilizează o serie de senzori care monitorizează constant activitatea inimii conectaţi la o cameră care analizează poziţia şoferului la volan. Dacă pachetul tehnologic observă anomalii în ceea ce priveşte activitatea inimii şi lipsa de reacţie a şoferului la stimuli vizuali şi auditivi, maşina activează automat direcţia autonomă şi sistemul de frânare, pentru a evita orice fel de accident ulterior. În plus, sistemul utilizează o funcţie deja existentă pe modelele mărcii Ford în cadrul pachetului Sync: maşina sună automat la numărul unic de urgenţă, oferindu-i operatorului informaţii instantanee legate de poziţia GPS.
"În jur de 30% dintre şoferii care au peste 65 de ani suferă de iregularităţi la nivelul inimii. În plus, acest sistem este construit pentru un viitor în care şoferii de 100 de ani nu vor fi un lucru anormal pe şosele", spune Pim van der Jagt, directorul Centrului de Cercetare şi Dezvoltare Ford.

Conform oficialilor Ford, noul sistem de monitorizare ar putea apărea pe maşinile de serie până în 2020.

Niciun comentariu: