marți, 22 februarie 2011

Discuţiile despre importul maşinilor mai vechi de 7 ani ar putea fi reluate în Parlament


Dezbaterile asupra proiectului de lege care ar permite importul automobilelor de mâna a doua, care au până la 10 ani, ar putea reveni în Parlament. Anul trecut, iniţiativa liberalilor nu a fost susţinută de Legislativ. Deputaţii liberali vor să-şi convingă colegii că iniţiativa este una bună pentru cetăţenii cu venituri mici. Pe de altă parte, proiectul este criticat de ecologişti, care spun că este o iniţiativă populistă.

În prezent, moldovenii pot aduce în ţară maşini la mâna a doua, doar că aceastea nu pot fi mai vechi de 7 ani. Liberalii spun însă că nu oricine îşi poate permite luxul de a cumpăra o maşină nouă.

Pe de altă parte, ecologiştii bat alarma. Ei spun că, în prezent, fiecare a patra maşină care circulă pe străzile din Moldova deja depăşeşte limita de emisie a gazelor, aprobată acum 20 de ani. Această limită este cu mult mai înaltă în ţările Uniunii Europene.

Anul trecut, acelaşi proiect de lege a fost respins de Legislativ pe ultima sută de metri. Propunerea liberalilor de a modifica Codul Vamal a stârnit controverse între membrii AIE, aşa că proiectul trecut de prima lectură s-a împotmolit. Atunci, amendamentul a întrunit doar 47 din cele 51 de voturi necesare, pentru a fi adoptat.

sursa: publika.md

Niciun comentariu: