luni, 4 aprilie 2011

Serviciul vamal incepe lupta cu masinile straine mai vechi de 7 ani


Este vorba de mijloacele de transpot cu numere lituaniene si bulgare, care au invadat in ultima perioada strazile noastre. Conform modificarilor operate la codul vamal, proprietarii acestor vehicule vor fi obligati sa le scoata din tara in termen de trei luni si vor putea intra in Moldova abia peste 9 luni.


Pana in prezent, masinile mai vechi de 7 ani, importate din Lituania si Bulgaria, erau scoase de pe teritoriul Republicii Moldova in termen de 3 luni. Dupa care, acestea erau reintroduse in tara in aceeasi zi pentru inca 90 de zile.

Cel mai des sunt aduse in tara masini cu numere de Lituania si Bulgaria. O alta incalcare mentionata de vamesi o constituie procurile false. Astfel, numai in ultima luna au fost retinute in jur de 40 de autovehicule cu procuri false.

O alta schema frauduloasa de introducere a masinilor este declararea neautentica a tipului mijlocului de transport. Astfel ca jeepurile care nu trebuie sa depaseasca termenul de 7 ani sunt declarate ca masini de marfa, care pot avea termenul de 10 ani, iar costurile de import pentru acestea sunt mai reduse.

Potrivit Codului vamal, declararea falsa a tipului vehiculului se pedepseste cu confiscarea mijlocului de transport si privatiune de libertate pana la 10 ani.

sursa: protv.md

Niciun comentariu: