miercuri, 13 aprilie 2011

PL vrea mașini mai vechi de 7 ani în țară. PLDM și PCRM sunt împotrivă


Partidul Liberal va propune spre examinare astăzi la ședința Parlamentului un proiect de lege ce prevede schimbarea regimului vamal al mijloacelor de transport şi înregistrarea acestora. Aceasta după ce ieri, liberal-democrații și comuniștii au respins proiectul dat de pe ordinea de zi a Comisiei economie, buget şi finanţe.

Șoferii care dispun de autoturisme mai vechi de 7 ani, cu numere de înmatriculare străine au protestat mai multe zile în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Aceștia sunt nemulțumiți că modificările operate la codul vamal îi va obliga să scoată din țară mașinile în termen de 90 de zile.


Liberalul Valeriu Muntean a propus un proiect de lege, care ar putea soluționa conflictul. Potrivit lui, adoptarea acestui document va permite înregistrarea tuturor autovehiculelor, indiferent de termenul de exploatare al acestora, introduse în R. Moldova până la data de 5 aprilie 2011. Totodată, înregistrarea autovehiculelor ar urma să fie efectuată cu respectarea taxelor, în baza procedurii existente, până la 4 aprilie 2011.

Muntean a mai propus modificarea legislaţiei în sensul creşterii vârstei automobilelor importate de la 7 la 10 ani.

UNIMEDIA precizează că modificările la Codul Vamal au intrat în vigoare la 4 aprilie 2011. Astfel, persoanele fizice rezidente şi cele nerezidente au dreptul de a introduce pe teritoriul R. Moldova mijloace de transport auto, indiferent de termenul de exploatare a acestora, doar în cazul în care vor fi declarate prin acţiune şi plasate, pe un termen de până la 90 de zile pe parcursul unui an calendaristic, în regimul vamal de admitere temporară. De cealaltă parte, şoferii autovehiculelor cu numere străine cer anularea restricţiei care îi obligă să scoată din ţară autoturismele mai vechi de 7 ani în 90 de zile.

Sursa: UNIMEDIA

Niciun comentariu: