miercuri, 10 iulie 2013

Înmatricularea mașinilor, restricţionată în China. Plăcuțele ajung să coste și 12.700 USD


Opt mari orașe din China sunt pe cale să adopte restricții privind înmatricularea de noi autovehicule. Combaterea poluării a dat naștere unor situații-limită: la Shanghai licitațiile pentru plăcuțe de înmatriculare ajung și la 12.700 USD în timp ce la Beijing așteptarea înmatriculării poate lua ani.
Măsura este menită să reducă poluarea masivă din marile aglomerări urbane, care amenință sănnătatea publică , scrie Capital.ro. 
Asociația Constructorilor Chinezi de Automobile (CAAM) a lansat un atac dur la adresa autorităților locale care au în plan restricționarea înmatriculărilor de autovehicule atenționând că adăugarea unor megaorașe precum Tianjin, Shenzhen, Hangzhou, Chengdu, Shijiazhuang, Chongqing și Qingdao la cele patru – printre care Beijing și Shanghai – care au pus deja bariere drastice în calea cumpărătorilor va avea ca efect scăderea pieței și, posibil, chiar revolte.
Cea mai mare piață auto a lumii, unde sunt vândute anual peste 15 milioane de mașini, se îndreaptă cu pași mari spre stagnare. Unul dintre motivele acestei direcții este impunerea unor restricții drastice la înmatricularea de noi vehicule. CAAM susține chiar că extinderea restricțiilor ar putea reduce vânzările anuale cu circa 400.000 de unități.
În ciuda restricțiilor piața chineză ar putea urca până la 22 de milioane de mașini pe an la nivelul anului 2020, susțin analiștii de la McKinsey, principalul motiv de creștere fiind rata redusă de motorizare. În prezent există doar 52 de mașini la 1.000 de locuitori, mult sub media unor state din Europa sau America.

Niciun comentariu: