Pentru că nu au rezolvat definitiv problema mașinilor cu numere de înmatriculare străine pe teritoriul Republicii Moldova, autoritățile au decis să prelungească perioada de ședere a acestora pe teritoriul țării până la 180 de zile pe an. Aceasta este o soluție temporară, spun politicienii. Asta până la identificarea unei soluții care să convină tuturor părților.
Proprietarii mașinilor cu numere străine, care au intrat în Republica Moldova până la data de 4 aprilie 2011 și nu și-au înregistat autoturismele la noi în țară, au avut răgaz să se conformeze noilor prevederi legale până la 1 ianuarie 2012, însă nu toți s-au grăbit să o facă - fie că plata accizului la importul automobilului este mult prea mare și nu-și pot permite, fie că autoturismul este mai vechi de 7 ani și nu poate fi înmatriculat la noi în țară.
„O soluție finală nu a fost încă identificată, dacă ar fi ușor, s-ar fi rezolvat repede. Am convenit să majorăm termenul cu 180 de zile, începând cu ianuarie 2012. Asta înseamnă că jumătate de an, ei se vor putea plimba pe teritoriul Republicii Moldova, dar noi vom încerca să găsim o soluție”, a specificat Veaceslav Ioniță, președintele Comsiei economie, buget și finanțe.
Amintim că, anterior, proprietarii automobilelor cu numere de înmatriculare străine și cu o vechime mai mare de 7 ani se puteau afla pe teritoriul Republicii Moldova, fără a achita garanţia financiară la vamă, timp de 90 de zile.
Potrivit noii legi, intrate în vigoare la 4 aprilie, mașinile cu numere străine nu au dreptul sa se afle în țara mai mult de 90 de zile pe parcursul unui an. Astfel, șoferii care au autoturisme cu numere de înmatriculare străine, trebuie să scoată automobilul din ţară după 3 luni sau să-l înmatriculeze pe teritoriul RM, dacă nu este mai vechi de şapte ani.
Potrivit datelor oficiale, în Republica Moldova sunt cca 4 mii automobile cu numere de înregistrare din Republica Bulgară şi peste 2 mii de unităţi de transport – din Republica Lituania. Dintre acestea cca 650 de automobile au fost radiate din bazele de date a evidenţei din ţările respective. Totodată, au fost pornite 20 de cazuri penale pentru introducere ilicită pe teritoriul Republicii Moldova a unităţilor de transport, iar alte 23 de cazuri se află în examinare.
Sursa: www.unimedia.md
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu