vineri, 8 noiembrie 2013

Opel Vectra marcheaza 25 de ani de istorie!


În urmă cu exact 25 de ani, în toamna anului 1988, la Russelsheim, Opel anunţa lansarea unui nou automobil revoluţionar, legendarul model Vectra!

Disponibil în două versiuni de caroserie, sedan şi hatchback Opel Vectra a ajuns rapid un bestseller în segmentul compactelor, oferind o gamă largă de motorizări şi două tipuri de tracţiune, atât pe puntea faţă cât şi cea integrală. Pînă la sfârşitul carierei sale în 1996, au fost vândute circa 2.5 milioane de exemplare în toată Europa!

Construită pentru a înlocui modelul Ascona, aflat în producţie de mai bine de 18 ani, noua Vectra oferea mai mult spaţiu interior în timp ce dimensiunile exterioare erau mult mai reduse în comparaţie cu Ascona. Volumul portbagajului de 530 de litri putea fi uşor extins pînă la 840 de litri, prin rabatarea banchetei spate. Pe acele timpuri cu asemenea capacitate se putea lăuda numai limuzina Opel Senator!
Designul său progresiv inspirat de la modelul Omega, cu un coeficient aerodinamic impresionant de numai 0.29 Cx, i-a asigurat Vectrei nenumărate premii dar şi un loc de frunte în clasa sa. Un alt merit deosebit îi revine sistemului de tracţiune integrală dezvoltat în parteneriat cu Steyr-Daimler-Puc şi oferit în premieră pe un model al companiei din Russelsheim.
Tracţiunea integrală era disponibilă doar pe modelele echipate cu motoare de 1.8 şi 2.0 litri, iar cel din urmă propulsor putea fi întâlnit  pe versiunea Vectra 2000 16V 4×4, care devzolta 150 de cai putere, datorită sistemului DOHC. Printre dotările standard se numărau ABS-ul, suspensia spate independentă preluată de la Omega dar şi frânele pe disc în loc de tambur. Vectra 2000 16V putea antige o viteză maximă de 215 km/h iar în cele din urmă şi-a câştigat rapid un loc în inima fanilor alături de Kadett GSi şi Omega 3000.
Gama de motorizări pentru Opel Vectra includea şi unităţile de 1.6 litri OHC, ce producea 75 de cai putere, 1.8 litri şi 88 de cai putere, un propulsor de 2.0 i mai puţin performant capabil de numai 115 cai putere dar şi un motor pe motorină de 1.7 litri şi 57 de cai putere.
Ce ar mai trebui să ştiţi, este faptul că Vectra a servit drept platformă pentru coupeul sport al constructorului german de automobile, Opel Calibra, lansat la sfârşitul anului 1989, iar în 1993 a primit o nouă motorizare V6 ECOTEC de 2.5 litri care punea la dispoziţia celui aflat la volan 170 de cai putere. Au urmat apoi o serie de îmbunătăţiri şi modificări pentru Vectra 2000, care mai târziu a cedat locul versiunii Vectra GT. Totodată în gama de modele Opel a debutat cel mai performant Opel Vectra Turbo, echipat cu propulsorul turbo-aspirat de 2.0 litri şi 204 cai putere!
Spre sfârşitul carierei sale în 1996, pe întreg teritoriul Europei au fost vândute în jur de 2.5 milioane de exemplare Vectra A, devenind astfel cel mai de succes automobil în clasa compactelor de la acea vreme!




Niciun comentariu: