luni, 16 iulie 2012

La anul vom plati taxe mai mari pentru autoturisme, produse agricole si gaze


Vine o noua avalansa de scumpiri! In conditii de austeritate, statul are nevoie de bani la buget, asa ca impozitele cresc ca pe drojdie. Astfel, la anul vom plati taxe mai mari pentru autoturisme, zahar, produse agricole si gaze. In plus, se vor scumpi tigarile si bauturile alcoolice. Toate aceste modificari sunt incluse in politica fiscala pentru anul viitor.

Masinile vechi de pana la 10 ani vor putea fi importate incepand cu anul viitor, dar cu acciz marit - la taxa se va adauga 15 la suta.

De exemplu, pentru un autoturism de pana la 7 ani, motor pe benzina de 2000 cm cubi, cota accizului se ridica la 1540 de euro. Daca vehiculul are 10 ani, taxa va fi de aproape 1800 de euro.

Totodata, in cazul unei masini cu aceeasi capacitate cilindrica, dar cu motor diesel, cota accizului este 2540 de euro, daca nu are mai mult de 7 ani. La o vechime de 10 ani, acesta creste pana la aproape 3 mii de euro.

Chiar daca si masinile vechi vor putea fi importate, expertii spun ca, oricum, Moldova nu se va transforma intr-un cimitir de autoturisme.

Autoritatile vor introduce si o taxa pentru strainii care vor utiliza soselele. Deocamdata, insa, nu se stie care va fi marimea vinietei, intrucat aceasta va fi stabilita in urmatoarele 3 luni. Totodata, majorari de impozite vor fi aplicate la gazele naturale, dar si in agricultura.

Spre nemultumirea producatorilor de zahar, tot la anul viitor, TVA-ul la zahar va creste de la 8 la 20 de procente. Si chiar daca anterior autoritatile spuneau ca asta nu va insemna neaparat si scumpirea zaharului, expertii ii contrazic.

De asemenea, TVA-ul la produsele agricole va creste pana la 20 la suta, cu restituire ulterioara. Iar scumpirile nu se opresc aici. Vom avea parte de cresterea accizelor la tigari si bauturi alcoolice.

Concluzia este una, la vremuri noi ne asteapta cheltuieli noi. Autoritatile estimeaza ca din noile modificari, statul va acumula la buget aproape o jumatate de miliard de lei. Politica fiscala a fost aprobata de Parlament saptamana aceasta, fara votul opozitiei.

Sursa: www.protv.md

Niciun comentariu: