marți, 17 ianuarie 2012

O treime din carburantul consumat de un motor este risipit prin frecare (studiu)



Un studiu efectuat de Centrul VTT de Cercetare din Finlanda şi de Laboratorul National Argonne din Statele Unite ale Americii a relevat faptul că noile tehnologii pot reduce frecările la nivelul unui automobil cu până la 80 de procente, reducând emisiile şi consumul de carburant cu până la 18 procente în următorii zece ani. 


Din puterea totală dezvoltată de un motor cu ardere internă, 33% este risipită prin căldură, 29% prin răcire şi 38% prin energie mecanică. Din energia mecanică risipită, 33% este consumată prin pierderi de frecare, iar 5% pentru a compensa rezistenţa aerului. Prin comparaţie, un vehicul echipat cu motor electric are doar jumătate din pierderile de frecare ale unui model convenţional. Un autoturism mediu consumă 35% din energia primită din carburant pentru a învinge rezistenţa la rulare a roţilor, 35% pentru frecările din motor, 15% pentru pierderile din transmisie şi 15% prin frânare. Practic, tehnologia actuală a automobilelor utilizează doar 21.5% din energia oferită de carburant pentru a mişca vehiculul.
În termen de 15-25 de ani, consumul de carburant al automobilelor poate fi redus cu până la 61% graţie tehnologiilor la care lucrează inginerii din industria auto.

Există deja soluţii pentru remedierea problemelor cauzate de frecare, iar printre acestea enumerăm acoperirea suprafeţelor metalice cu anumite particule, aditivi pentru lubrifierea motoarelor, anvelope cu frecare redusă umflate la o presiune mai mare decât recomandă constructorul şi multe altele. 

Frecările de la interiorul motorului pot fi reduse cu ajutorul nanocompozitelor şi cu microtopografia prin laser a materialelor pentru a trasa fluxul de ulei în vederea reducerii rezistenţei la curgere a uleiului în motor.

Până la debutul noilor tehnologii – unele dintre ele fiind deja oferite pe anumite modele, şoferul poate să reducă dramatic consumul de carburant prin reducerea vitezei cu care circulă. Dacă un şofer reduce viteza de la 110 la 100 km/h, consumul de carburant al automobilului său scade cu 16%. Vitezele mai mici permit utilizarea unor presiuni mai mari în anvelope, creşterea presiunii de la 2 la 2.5 bari fiind recompensată cu reducerea consumului cu 3 procente.


Niciun comentariu: