luni, 4 iunie 2012

Cum au ajuns chinezii să producă automobile BMW


Cunoscuţi în urmă cu câţiva ani pentru "chinezării" şi mâna de lucru ieftină, chinezii au ajuns acum să producă automobile de înaltă performanţă echipate cu cea mai nouă tehnologie a nemţilor de la BMW, scrie zf.ro.

Autostrăzi cu cinci benzi pe sens pline de automobile de nouă generaţie, de la mărci locale la Range Rover, BMW sau Toyota, dealeri auto cu showroomuri pe trei etaje pline de maşini şi zeci de clădiri în construcţie, aşa poate fi descrisă pe scurt intrarea în Shenyang, capitala provinciei Liaoing din nord-estul Chinei, un oraş industrial cu aproape opt milioane de locuitori, locul unde BMW a construit cea mai nouă uzină a sa.
Producţia de automobile în China a "explodat" în ultimele două decenii. Dacă în 1992 aceasta abia ajungea la un milion de unităţi, anul trecut s-a depăşit pragul de 14 milioane, cu aproape două milioane mai mult decât au cumpărat americanii. În acest context, unul din segmentele pieţei auto care creşte la volume importante este cel premium. Şi având în vedere că taxele vamale pot ajunge până la 22% din valoarea maşinii, tot mai mulţi constructori doresc să producă local maşinile.
În parteneriat cu constructorul chinez Brilliance, BMW a investit în construcţia unei a doua uzine auto aproape de Shenyang. Planul de investiţii al BMW Briliance Automotive (BBA) este de 500 de milioane de euro pentru a creşte capacitatea de producţie în China de la 200.000 de unităţi spre 400.000, în funcţie de cererea din piaţă. Dacă în prezent jumătate din maşinile vândute de BMW pe piaţa chineză sunt produse local, se va ajunge ca acest procent să urce peste pragul de două treimi.
Anul trecut piaţa auto chineză a crescut cu 5,2%, la 14,2 mil. unităţi, cu două milioane de maşini mai multe decât s-au vândut în Statele Unite.
Potrivit unor surse din cadrul uzinei, salariul mediu la noua fabrică BMW este de aproximativ 500 de euro, adică tot cam cât este şi la Dacia, la Mioveni. Diferenţa o face faptul că la Tiexi în anumite sectoare gradul de automatizare urcă la 96%, în timp ce la Dacia doar în anumite sectoare există roboţi.
În timp ce în alte uzine din lume, cum este cazul Rusiei, se preferă metoda colecţiilor CKD - colecţii de maşini dezasamblate, care în fabricile respective sunt doar asamblate, existând un impact relativ redus asupra economiei, BMW a venit în China şi cu furnizorii săi.
Întrebarea-cheie care se pune de fiecare dată când este deschisă o nouă uzină auto este dacă vor fi exportate maşini şi în Europa.
Singurele maşini "Made in China" care au ajuns pe Bătrânul Continent au fost cele ale brandurilor locale, care însă nu au înregistrat volume prea însemnate, în condiţiile în care majoritatea au punctat note slabe la testele de siguranţă.
Chiar dacă maşinile sunt produse local, potrivit oficialilor nu există o diferenţă de preţ între Seria 3 "Made in China" şi cea "Made in Germany".
China nu se dezvoltă doar în ceea ce priveşte industria şi infrastructura, ci şi în ceea ce priveşte tendinţa "eco". Peste tot în Shen yang se plantează copaci pentru a reduce poluarea, toate blocurile în construcţie sunt "închise" cu protecţie specială de praf, pentru ca acesta să nu se împrăştie în oraş, iar scuterele şi motocicletele sunt interzise în oraş. Au voie doar cele cu motoare electrice, tocmai pentru a nu polua.

Niciun comentariu: