vineri, 9 noiembrie 2012

Mostrele plăcuţelor de înmatriculare propuse pentru maşinile din regiunea transnitreană



Problema plăcuţelor de înmatriculare pentru maşinile din Transnistria nu are, încă, o soluţie. Cel puţin asta scrie kommersant.md, care a publicat în această seară mostrele propuse de Chişinău, Tiraspol şi EUBAM.

În ajunul rundei de negocieri în formatul "5+2", care avut loc la Viena în luna septembrie, misiunea EUBAM a propus părților un model dezvoltat de experţi europeni. Acesta conţine indicele MD (Moldova) și TN (Transnistria), fără aplicarea simbolurilor de stat. De asemenea, misiunea a propus ca pe plăcuţe să fie utilizate literele din alfabetul latin şi nu cel chirilic. 

La rândul său, autorităţile de la Chişinău insistă ca plăcuţele să fie elaborate în conformitate cu standardele internaţionale, adică să arate la fel ca cele din dreapta Nistrului. Analizând modelul propus de EUBAM, Chişinăul a venit cu propriul proiect şi a adăugat stema de stat. 


Partea transnistreană spune însă că nu vrea să renunţe la simbolurile sale de pe plăcuţe. Nina Ştanski a declarat la începutul acestei luni căTiraspolul nu este gata să accepte modelul propus de Chişinău şi EUBAM.



La 2 noiembrie curent, Chişinăul avenit cu un nou model, asemănător cu cel anterior dar de pe care lipsea deja stema de stat.
 

În urma întrevederii avute atunci cu vicepremierul pentru Reintegrare,Eugen Carpov, pretinsul ministru de Externe de la Tiraspol, Nina Ştanski a declarat că partea transnistreană nu poate accepta această propunere.

Niciun comentariu: