sâmbătă, 17 noiembrie 2012

Roţile de iarnă: Anvelopele uzate vs noi. Recomandări şi preţuri


Piaţa anvelopelor uzate este foarte variată în ceea ce priveşte calitatea, starea acestora şi modelele propuse, iar preţurile sunt, în mare parte, de două sau chiar de trei ori mai mici faţă de anvelopele noi.
Sună bine, având în vedere că un set din 4 anvelope uzate va costa aproximativ cât două anvelope noi! În goana după preţuri reduse, asta chiar este o afacere bună, scrie Autostrada.md.
Statele Uniunii Europene sunt practic “posedate” de siguranţa traficului rutier, pornind de la şoferi până la pietoni! Odată ce anvelopa a pierdut din primii milimetri de cauciuc, aceasta nu mai este bună pentru exploatare! Pare ciudat, dar totul poate fi explicat printr-un exemplu simplu. Un automobil încălţat cu anvelope 175/70 R13 ale cărui profil de cauciuc are în jur de 1.6 mm, care circulă cu o viteză de 120km/h, în condiţii de asfalt umed, se va opri complet după mai bine de 100 de metri, în comparaţie cu un automobil echipat cu anvelope noi! O asemenea distanţă, în majoritatea cazurilor, poate fi fatală!
Din păcate, timpurile dificle din punct de vedere economic nu lasă prea multe opţiuni pentru automobilişti şi marea majoritate preferă anvelopele uzate. Dacă mergeţi pe această cale, e bine să cunoaşteţi cum să faceţi alegerea cea mai potrivită. 
Profilul anvelopelor de vară are o înălţime de 6-8 mm, atunci când sunt noi, iar cele de iarnă - 9-11 mm. În anotimpurile calde, cel mai important factor pentru o anvelopă este înălţimea profilului, pentru a evita acvaplanarea şi a beneficia de o stabilitate sporită. Pentru anvelopele de iarnă, însă, cel mai important criteriu, sunt micile benzi proeminente din profilul cauciucului, adică adâncimea lor(circa 4-5 mm).
Continuare pe Autostrada.md.

Niciun comentariu: