marți, 22 ianuarie 2013

Ai fost implicat într-un accident rutier? Iată ce trebuie să faci



Atunci când urcăm la volan, majoritatea dintre noi încercăm să ne concentrăm cât mai mult la drum. Dar iată că uneori, alţi conducători nu fac acelaşi lucru, iar din cauza neatenţiei de care dau dovadă, reuşesc să tamponeze alte maşini în trafic.
O parte din cei vinovaţi îşi recunosc imediat vina, în timp ce alţii, caută prin fel şi chip să demonstreze opusul, inclusiv în instanţa de judecată! Pentru a nu cădea într-o capcană, am apelat la avocatul Irina Burac, care ne-a spus ce ar trebui să facem după survenirea unui accident rutier.

1.Sesizează Poliţia Rutieră!
În asemenea situație, mai întîi de toate urmează să înștiințezi Poliția Rutieră despre faptul producerii accidentului. Doar după ce agenţii de circulaţie se vor pronunţa, îţi va fi mai uşor să-ţi restitui pagubele de la compania de asigurări!
2. Asigură-te că poziţia automobilelor nu a fost schimbată!
Pînă la venirea colaboratorilor poliției la locul producerii accidentului, asigură-te că poziția automobilelor implicate în trafic nu a fost schimbată. Unii dintre cei care au cauzat accidentul rutier, folosind argumentul că din cauza accidentului se crează un ambuteiaj mare, imediat după schimbarea poziţiei automobilelor, pot refuza să restituie orice daună.
3. Atenție la indicatoarele rutiere!
Deseori, pînă la sosirea colaboratorilor poliției, șoferii vinoveți modifică poziția indicatoarelor rutiere, le îndoaie, iar unii chiar le demontează, susținînd ulterior că acestea nu erau vizibile la momentul producerii accidentului. Întru evitarea unor asemenea situații, folosește mijloace de înregistrare foto/video pentru a înregistra proiectarea automobilelor în spațiu și poziționarea indicatoarelor rutiere.
4. Dacă există camere video în preajmă, încercă să obţii înregistrarea!
În cazul în care, în preajma producerii accidentului sunt localizate careva blocuri locative/comerciale/instituționale, cu camere video îndreptate spre locul accidentului, solicită acestora eliberarea înregistrării din data și ora incidentului. Eventual poţi folosi imaginile în instanţa de judecată drept dovadă a nevinovăţiei tale.
5. Fii foarte atent la martorii prezenţi la faţa locului!
Totodată, fii atent la persoanele prezente la momentul accidentului. Reține cu exactitate cine a fost la locul accidentului anume în momentul producerii acestuia și cine a venit ulterior. Aceste date sunt extrem de importante, or persoanele indicate vor servi drept martori, urmînd să dea explicații către Poliția Rutieră și în instanța de judecată, în cazul unui eventual proces contravențional.
6. Nu semna  hârtii cu conţinut dubios fără consultarea unui avocat!
În practică, au fost înregistrate mai multe cazuri când vinovatul reuşea să convingă partea vătămată să semneze diferite acte, în baza cărora victima nu are nici o pretenţie faţă de vinovat, promiţând totodată că îi va restitui toate pagubele. Deseori, după semnarea acestor acte, vinovatul dispare, iar odată chemat în judecată va demonstra nevinovăţia sa cu ajutorul acestor documente!
Acestea au fost doar câteva sfaturi de care ai avea nevoie după survenirea unui accident rutier. În cazul în care ai o nelămurire de ordin juridic, sau îţi doreşti să afli cum poţi acţiona în diferite situaţii, AUTOSTRADA.MD îţi oferă posibilitatea să soliciţi sfatul avocatului chiar în boxul dedicat comentariilor! Povesteşte despre cazul tău şi avocatul îţi va răspunde!
Fii atent la drum!

Niciun comentariu: