vineri, 4 mai 2012

Cat puteti bea inainte de a urca la volan?


Cat puteti bea inainte de a urca la volan?
Pasiunea pentru condus ii obliga, cel mai adesea, pe conducatorii auto sa fie doar simpli spectatori la o petrecere, petrecindu-si timpul cu apa minerala sau sucuri.
Cu toate acestea, spun medicii legisti, orice sofer poate merge linistit la o petrecere sau in vizita unde poate sa serveasca bauturi alcoolice dupa care se poate urca la volan fara a intra in conflict cu oamenii legii. Important este ca fiecare persoana care conduce sa stie la cit timp dupa ce a baut se poate urca la volan, si eventual ce sa faca intre timp.

Teoretic, orice conducator auto poate sa-si calculeze singur cit poate bea si cind trebuie sa se opreasca pentru ca peste un anumit timp sa nu aiba emotii la intilnirea cu politistii de la Circulatie.
Desi foarte putini stiu, exista o formula prin care iti poti determina alcoolemia in singe, in functie de cantitatea de bautura consumata si de greutatea corporala.

"Ghidul pentru sanatate

", in urma discutiilor cu medicii legisti, va ajuta sa aflati singuri cit si in ce conditii puteti bea fara sa inverziti fiola.

Nemincati ne imbatam mai repede
Valoarea alcoolemiei este data de cantitatea de alcool pur consumata, in grame, inmultita cu 0,8 (densitatea alcoolului), totul impartit la greutatea corporala a celui care a baut. De exemplu, un barbat de 70 de kilograme

 care a baut doua jumatati de bere va avea o alcoolemie de 0,57 grame la mie. Pe fiecare sticla

 de bautura alcoolica este inscrisa cantitatea de alcool pur la suta de mililitri, in cazul berii aceasta fiind, in medie, de 5 grame/100ml.

Astfel, consumul unui litru de bere este echivalent cu ingerarea a 50 grame alcool pur. Aceasta valoare inmultita cu coeficientul de 0,8, iar rezultatul impartit la 70 (kg), da ca rezultat o alcoolemie de 0,57 grame la mie. Aceasta este insa valoarea maxima a alcoolemiei care poate fi atinsa la un moment dat dupa ce am baut doua beri. Cind se atinge insa aceasta valoare, este mai greu de stabilit.
Specialistii mai spun ca, la persoanele care beau pe stomacul gol, valoarea maxima a alcoolemiei se atinge in 20-30 de minute, deoarece metabolismul este mai rapid si alcoolul ajunge mai repede in singe. In schimb, cei care au baut dar au si mincat vor avea surpriza sa inverzeasca fiola cel mai puternic la 1,5 - 2 ore dupa ce au baut, deoarece abia atunci ating alcoolemia maxima.
La fiecare ora se elimina 0,15 grame la mie de alcool
"Indiferent de felul bauturii consumate, de starea de oboseala a subiectului sau daca acesta a mincat inainte sau nu, eliminarea alcoolului din organism se face cu 0,15 grame la mie pe ora. Singurul factor care poate grabi oarecum eliminarea este exercitiul fizic intens, dar si asa viteza de eliminare nu poate fi mai mare de 0,20 grame la mie pe ora (cu 30% mai repede).
Berea contine intre 4 si 5 grame de alcool la suta de mililitri, in functie de marca, vinul intre 9 si 12 g, votca intre 33 si 40 g, palinca intre 55 si 60 g iar lichiorul intre 20 si 30 g de alcool pur la suta de mililitri, in functie de aceste valori si cantitatile consumate putindu-se calcula alcoolemia ", a explicat prof. dr. Calin Scripcaru, medic la Institutul de Medicina Legala.
Unele afectiuni pot ingreuna metabolizarea alcoolului
Eliminarea mai greoaie a alcoolului se face in cazul persoanelor cu afectiuni ce incetinesc metabolizarea alcoolului in organism

, cum ar fi ciroza hepatica sau diabetul zaharat, ritmul de eliminare a alcoolului depinzind, in afara de factorii luati in mod obisnuit in calcul, si de starea de sanatate a persoanei.

Sint si popoare, de exemplu arabii, la care din cauze genetice enzima care metabolizeaza alcoolul nu exista si de aceea se imbata foarte repede. Poate si de aceea unele religii din Asia sau Africa, in special musulmanii, interzic consumul de bauturi alcoolice.
"Absorbtia si eliminarea alcoolului din organism se face tinind cont in principal de greutatea corporala a subiectului si daca acesta a baut pe stomacul gol sau dupa ce a mincat", a concluzionat dr. Scripcaru.
Gogosarii si castravetii in otet pot determina alcoolemii mici in organism
Legistii spun ca, in momentul in care un sofer este prins baut la volan, se impune ca probele biologice sa fie recoltate in maxim 30 de minute si repetarea lor dupa alte 30, maxim 60 minute, pentru a vedea daca organismul acestuia era in faza de asimilare, ori in faza de eliminare a alcoolului, in acest fel putindu-se face un calcul retroactiv prin care se stabileste valoarea alcoolemiei in momentul producerii faptei.
De asemenea, soferii trebuie sa aiba si o alta grija inainte de a urca la volan pentru ca, cel putin teoretic, se pot alege cu amenda chiar daca nu au pus pic de bautura in gura. Aparatele

 performante de depistare a alcoolemiei, intrate nu demult in dotarea Politiei Rutiere, pot pune in evidenta concentratii cuprinse intre 0,05 si 0,08 grame la mie alcool in singe, concentratii care, spun legistii, pot fi determinate chiar si de consumul unor conserve pe baza de otet.

"Consumul de gogosari sau castraveti in otet, sau chiar si berea fara alcool, pot determina reactii metabolice in organism care sa dea alcoolemii foarte mici, sub 0,1 la mie, dar care pot fi depistate cu noile aparate", a mai precizat dr. Scripcaru.
Potrivit codului rutier, persoanele care sint depistate cu o alcoolemie pina in 0,8 pot fi sanctionate pentru contraventie, iar politistii le pot suspenda permisul. Cele peste 0,8 la mie se aleg cu dosar penal si chiar cu anularea permisului.
Cum trebuie sa beti la nunta, daca vreti sa va intoarceti acasa cu masina
Orice sofer care este invitat la o nunta poate sa mearga cu masina fara probleme daca bea cu masura, si nu pina la ziua. De exemplu, daca un nuntas de 75 kilograme bea 100 mililitri de votca si 0,3 litri de vin, se poate urca fara probleme

 la volan dupa cinci ore si jumatate de la ultimul pahar baut, sau chiar putin peste patru ore daca danseaza tot timpul, efortul favorizind eliminarea mai rapida a alcoolului. 100 mililitri de votca echivaleaza cu 40 grame de alcool pur, iar 0,3 litri de vin cu 36 grame de alcool pur; in total 76 grame de alcool, care, inmultite cu 0,8 si impartit la 75 de kilograme, dau o alcoolemie de 0,81 grame la mie.

Conform standardelor, cu o viteza de eliminare cuprinsa intre 0,15 grame la mie pe ora pentru cei care nu fac efort si maxim 0,20 grame la mie in conditiile exercitiului fizic, care poate fi si dans, alcoolemia se elimina intre 4 si 5 ore si jumatate.
Asta inseamna ca un barbat cu o greutate de 75 kilograme poate consuma la o nunta 100 mililitri de votca si 0,3 litri de vin pina la ora 12.30 noaptea, iar dimineata la ora sase sa nu mai aiba nimic. Asta cel putin din punct de vedere teoretic, si nu trebuie luata ca litera de lege, legistii recomandind totusi si putina odihna din cauza oboselii. Daca nu chiar, cel mai bine, un taxi pina acasa. Medicii mai spun ca perioada in care se atinge valoarea maxima a alcoolemiei este de pina la doua ore de la ultimul pahar baut.
In cit timp eliminam din organism bauturile alcoolice
Va prezentam in continuare alcoolemia si timpul in care aceasta se elimina in cazul unei persoane de 70 de kilograme, daca a consumat:
* 100 ml votca - 0,45 grame alcool pur la mie, care se elimina in 3 ore;
* 100 ml palinca - 0,64 grame la mie, care se elimina in 4 ore si 10 minute;
* 100 ml lichior de 30 grade - 0,34 grame la mie, care se elimina in 3 ore si 10 minute;
* o bere de 500 ml - 0,28 grame la mie, care se elimina in maxim 2 ore;
* 1 litru de vin - intre 1,02 si 1,37 grame la mie, in functie de taria vinului, care se elimina intre sapte ore si 9 ore si 15 minute.
Conditia este ca la aceste intervale de timp sa adaugati 30 de minute, daca ati baut pe nemincate, sau 2 ore, daca ati mincat inainte pentru ca acestea sint intervalele in care concentratia de alcool in singe atinge valoarea maxima de la care se calculeaza timpul de eliminare.
De precizat ca aceste gramaje si indici de mai sus devin orientativi pentru cazurile in care bem cantitati mai mari.
Potrivit calculelor de mai sus, consumarea a 3 litri de vin ar insemna coma alcoolica, daca nu chiar deces, la alcoolemie de peste 3 la mie. In realitate, acea cantitate nu este bauta instantaneu, ci in timp, timp in care are loc si eliminare de alcool din organism. Si, mai important, depinde si de viteza de asimilare a alcoolului din stomac in singe.


Niciun comentariu: