vineri, 4 mai 2012

Adio Lada Clasic! Rusia îşi ia rămas bun de la mult-iubita Jiguli



Rusia pune capăt poveştii de iubire cu automobilul Lada Clasic, o maşină ce odinioară reprezenta un statut privilegiat, dar care, în ultimii ani a ajuns să simbolizeze declinul industriei auto ruseşti.

Producătorul auto de stat AvtoVAZ a decis să pună capăt producţiei de Lada Clasic anul acesta, după mai bine de patru decenii.

Deşi maşina pătrătoasă este ridiculizată în străinătate, mulţi ruşi o consideră ultima legatură cu o epocă glorioasă, când credeau că URSS o să câştige Războiul Rece.

"Mulţi ani, în Uniunea Sovietică, Lada Clasic era un vis de neatins pentru mulţi. Era o maşină greu de obţinut şi oamenii aşteptau ani de zile una", a spus Veaceslav Lisakov, parlamentar şi şef al Asociaţiei Automobiliştilor Free Choice.

AvtoVAZ a încetat producţia, luna trecută, al celui de-al şaptelea model din serie, 2107, şi singurul model Clasic aflat în producţie, berlina 2104, care nu va mai fi produsă de anul viitor.

Lada, sau Jiguli cum îi spun ruşii, este în zilele noastre subiectul glumelor, iar tineretul nu s-ar urca cu niciun chip în una. Însă regretul vârstnicilor este sincer. Unii susţin chiar, că n-au văzut maşină mai frumoasă, şi că nu sunt şanse să se proiecteze una mai arătoasă.

AvtoVAZ a precizat că cele şapte modele Lada s-au vândut în 17,75 milioane de exemplare până în martie anul acesta.

Sursa: ziare.com

Niciun comentariu: