sâmbătă, 12 mai 2012

Este mai periculos să mânânci la volan decât să scrii SMS-uri



Cercetătorii americani ne avertizau că şoferii obezi sunt mai predispuşi la deces în urma unui accident grav, astăzi, cercetătorii englezi vin cu noi statistici îngrijorătoare pentru şoferi.


La Universitatea din Leeds, o serie de specialişti au întocmit un studiu intitulat “Two hands better than one“, la cererea companiei de asigurări Esure. Cercetătorii au analizat impactul unor factori care distrag atenţia la volan.

De departe, acţiunea cea mai dăunătoare este mâncatul, cu o scădere de 44% a timpilor de reacţie. Redactarea unui mesaj text pe telefonul mobil, acţiune blamată în multiple campanii TV, reduce timpul de reacţie cu 37%, deci mai puţin decât mâncatul. De asemenea, a bea dintr-o sticlă de apă poate încetini reacţiile şoferului cu 22 de procente, în vreme ce o alcoolemie de 0.08 în sânge atrage după sine reflexe mai slabe cu 12.5%.

Profesorul Samantha Jameson, membră a echipei care a întocmit studiul, a declarat: "Este bine cunoscut faptul că riscul de accident creşte atunci când vorbim la telefon. Trebuie să ţinem însă cont de faptul că şi alte activităţi cum ar fi mâncatul sau băutul la volan pot cauza distragerea atenţiei, mai ales atunci când şoferul îşi ia ochii de la drum pentru a căuta în pachet."

Studiul britanicilor a scos la iveală şi atitudinea şoferilor faţă de condusul cu o singură mână pe volan. Deşi majoritatea au recunoscut că este o practică periculoasă, doar 17% dintre respondenţi considerând-o acceptabilă, peste 47% au afirmat că folosesc acest stil de condus destul de des. 


Sursa: automarket.ro

Niciun comentariu: