luni, 3 decembrie 2012

Ledurile albastre, la fel de eficiente precum cofeina pentru combaterea oboselii la volan


Expunerea constantă a şoferilor la lumină albastră poate fi la fel de eficientă precum cofeina. Potrivit unui studiu realizat de un grup de cercetători francezi şi suedezi, acest fapt îi împiedică pe conducătorii auto să adoarmă la volan, scrie ZF.ro.

Descoperirea poate pune bazele unui sistem electronic pentru autovehicule care să împiedice şoferii să adoarmă la volan. Asta în contextul în care o treime din accidentele mortale de pe autostrăzi sunt cauzate de oboseală şi stări de somnolenţă, care reduc reflexele vizuale ale conducătorilor şi capacitatea lor de atenţie.
Lumina albastră sporeşte atenţia, prin stimularea celulelor nervoase retiniene. Aceste celule sunt conectate la diferite arii cerebrale care controlează reflexele organismului uman.
Pentru a studia efectul luminii albastre asupra şoferilor în timpul conducerii pe timp de noapte, cercetătorii au montat în bordul unui autovehicul o lampă care emite constant lumină albastră. Un număr de 48 de bărbaţi voluntari cu o vârstă medie de 33 de ani au condus ulterior automobilul, pe o distanţă de 400 de km de autostradă. Fiecare şofer a făcut trei astfel de drumuri, la un interval de cel puţin o săptămână, între orele 1 şi 5 dimineaţa, cu o pauză de 15 minute la jumătatea drumului. În timpul celor trei curse, şoferii au fost expuşi fie la lumini albastre,fie au băut câte două căni de cafea, înainte de drum şi în timpul pauzei. Acestea fie conţineau 200 mg de cofeină fie erau decafeinizate, efect placebo. Cercetătorii au analizat de câte ori conducătorii au depăşit marcajele rutiere care delimitează benzile. Testele au arătat că şoferii expuşi la lumină albastră au depăşit în medie axul drumului de 15 ori, în timp ce conducătorii care au băut cafea cu cofeină de 13 ori iar cei care au consumat cafea decafeinizată de 26 de ori.
Rezultatele arată că expunerea continuă la lumină albastră poate fi la fel de eficientă precum cofeina în combaterea oboselii, atâta timp cât nu deranjează şoferul. 17% din voluntari nu au făcut testele, întrucât erau deranjaţi de lumina albastră.

Niciun comentariu: