miercuri, 12 decembrie 2012

Sfaturi: Cum dezgheţi şi dezabureşti mai repede geamurile automobilului


O problemă des întâlnită pe vreme de iarnă este îngheţarea şi aburirea geamurilor de la maşină. Dacă atunci când nu eşti pe fugă, acest lucru n-ar fi un stres major, ce te faci atunci când eşti deja în întârziere, copilul nu mai are stare pe bancheta din spate, iar tu îţi imaginezi cât de greu se va circula şi cât timp vei mai pierde şi în trafic, şi cu dezgheţarea şi dezaburirea geamurilor?
Întrebarea care se pune este cum se dezgheaţă şi dezaburesc mai repede geamurile, scrie sfatulparintilor.ro.  
Porneşte căldura şi ieşi din maşină cât timp se încălzeşte. Este mult mai eficient. Deschide puţin şi geamul la şofer, pentru ca aerul să fie proaspăt când urci în maşină.
Poţi încerca un lichid special pentru parbrizul îngheţat, însă nu utiliza niciodată apa fiartă! Rişti să îţi cumperi alt parbriz.
Poţi lăsa deschis uşor un geam pe timpul nopţii. Astfel, nu vor mai îngheţa.  Riscul este, însă, ca la pornirea maşinii să ai necazuri cu geamurile aburite.
În ceea ce priveşte dezaburirea geamurilor, poţi încerca două variante:fie încalzeşti geamul, fie reduci umiditatea din interiorul maşinii.Pentru a încălzi geamul, foloseşte-te de dispozitivul de încălzire a maşinii la treapta maximă şi ai grijă ca ventilaţia să fie setată pe modul dezaburire. Este mai eficientă deoarece direcţionează fluxul de aer către parpriz şi geamurile laterale.
De asemenea, nu uita să porneşti încălzirea lunetei (şi a eventual a oglinzilor) imediat ce ai pornit  motorul. Pentru a reduce umiditatea aerului, fie deschizi geamul, fie porneşti opţiunea de dezumidificare a sistemului de aer condiţionat.
Ştim cu toţii ca cel mai bine este să previi decât să tratezi, aşa că poţi încerca aceste metode pentru a preveni îngheţarea şi aburirea geamurilor:
şterge geamurile cu o soluţie de oţet şi apă (trei părţi de oţet la o parte de apă).
acoperă geamurile cu o pătură (sau cu o folie specială care previne îngheţul).
- foloseşte soluţie specială anti-îngheţ pentru geamuri
şterge geamurile o dată pe săptămână. Geamurile murdare se aburesc mult mai repede decât cele curate întrucât murdăria atrage umezeala.
evită lucrurile ude (umbrele, haine ude de la sport), iar dacă ninge,scutură-ţi bine bocancii inainte de a urca în maşină.

Niciun comentariu: