luni, 3 decembrie 2012

Act european pentru maşinile din Republica Moldova: A intrat în vigoare un nou certificat de înmatriculare a vehiculelor

Un nou certificat de înmatriculare a vehiculului, a intrat în vigoare de la începutul acestei luni. Documentul este eliberat de întreprinderea Registru şi reprezintă o cartelă de plastic, fiind puţin mai mare ca un card bancar (54 mm x 85,6 mm). Noul certificat de înmatricularepermite exploatarea maşinii şi peste hotare. 

Astfel, actul va fi mai mic decât certificatele de înmatriculare actuale, darva conţine mult mai multe date. Conform cerinţelor Consiliului Uniunii Europene, lista datelor din noul certificat se suplineşte cu informaţia privind drepturile asupra vehiculului, perioada valabilităţiidocumentului şi data înmatriculării. Totodată, documentul aratăgreutatea unităţii de transport, dar şi numărul de locuri pe scaune. 
Totodată, pentru automobilele persoanelor care, din considerente religioase, au refuzat numărul de identificare de stat se va eliberacertificatul de înmatriculare provizoriu. Documentul provizoriu va fi realizat pe suport de hârtie cu semne de protecţie şi va confirma astfel înmatricularea maşinii. Acest act va permite titularului folosirea luidoar pe teritoriul Republicii Moldova
Certificatului i se atribuie statut de document oficial de stat careconfirmă înmatricularea vehiculului şi evidenţa acestuia în Registrul de stat al transporturilor. Proiectul nu necesită cheltuieli financiare din bugetul de stat şi nu va influenţa preţul de perfectare a certificatelor de înmatriculare, care constituie, la moment, 190 lei.
Sursa: www.publika.md

Niciun comentariu: